Delik Fobisi Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Delik Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

Delik Fobisi

Delik fobisi, çok sayıda delik veya gözenekli yapıların görülmesi sonucunda kişide yüksek düzeyde korku veya kaygı oluşturması olarak tanımlanır. Halk arasında delik fobisi olarak bilinen bu durum, tıpta "tripofobi" olarak adlandırılmaktadır. Tripofobiye sahip olan kişiler, delikli ve gözenekli yapılara baktıklarında korkuya bağlı olarak bu yapılardan kaçma duygusu hissederler. Tripofobi, tıpta henüz neden ve nasıl oluştuğu kesin olarak bilinmeyen bir rahatsızlıktır.

Delik Fobisi Belirtileri

Delik fobisi, içi dolu veya boş olan herhangi bir cisimde gözeneklere karşı duyulan rahatsızlık olarak bilinir. Bu rahatsızlık aslında birçok kişide bulunmasına rağmen, çoğunlukla ortaya çıkmamıştır. Kişiler bu rahatsızlığı yaşadıkça fark ederler. Dünya genelinde her 100 kişiden 15'inde bu rahatsızlığın var olduğu tespit edilmiştir. Delik fobisi kişiye zarar vermekle birlikte, gereğinden fazla rahatsızlık, korku, panik ve kaygı durumu yaratır. Delik fobisi olan kişilerde, delikli ve gözenekli yapıları gördüklerinde mide bulantısı, kaşıntı, terleme, tansiyonda yükselme, aşırı korku, hassasiyet ve kaçınma gibi belirtiler de ortaya çıkar.

Delik Fobisi ve Oluşumu

Delik fobisi, sadece içi boş veya dolu olan delikli yapılara sahip bitkilere karşı meydana gelmemektedir. Bu rahatsızlığı tetikleyebilecek birçok durum bulunmaktadır:
  • Arı kovanları
  • Karmaşık delik görüntüleri
  • Süngere benzeyen yapılar
Delik fobisi olan kişiler, sadece karmaşık olan yapılardan değil, oldukça düzgün ve düzenli olan delikli yapılardan da rahatsızlık duyarlar. Delikli ve gözenekli yapıları gördüklerinde korkma, tiksinme, ürperti ve rahatsızlık hissederler.

Delik fobisi olan kişiler, mercanlar, sabun köpükleri, puantiyeli kumaşlar, yığılmış tomurcuk demetleri gibi görüntülerden tiksinti hissi yaşayabilirler. Ayrıca, geometrik desenler gördüklerinde mide bulantısı, baş dönmesi, soğuk terleme, kalp atış hızının artması gibi belirtiler de görülebilir.

Delik Fobisi ve Tedavi Yöntemleri

Delik fobisi tedavisinde birkaç farklı yöntem kullanılmaktadır:

Maruz Bırakma Tedavisi: Bu tedavi yöntemi, kişinin rahatsızlığa neden olan uyaranlara kademeli olarak maruz bırakılması ile gerçekleştirilir. Bu şekilde, kişinin korku ve kaygı hissi azaltılmaya çalışılır.

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Bu tedavi yönteminde, kişi uyaranlara karşı kademeli olarak maruz bırakılarak terapi uygulanır. Ancak tek başına yeterli olmadığı için diğer tedavi yöntemleri ile birlikte uygulanması gerekir. Bu tedavi, kişinin delik fobisi sonucu ortaya çıkan durumların üstesinden gelmesine yardımcı olur.

İlaç Tedavisi: Delik fobisi tedavisinde ilaç kullanımı da bulunmaktadır. Ancak ilaçlar, kesinlikle kişi tarafından kendi başına belirlenmemelidir. Psikiyatri doktorları tarafından önerilen ilaçlar kullanılmalıdır. İlaç tedavisinde, korkuyu azaltmak için antidepresanlar, sakinleştiriciler ve beta engelleyici ilaçlar verilmektedir. Beta engelleyiciler, vücutta salgılanan adrenalin hormonunu azaltarak kalp atışını yavaşlatır, kan basıncını düşürür ve korkuya bağlı olarak oluşan titremeyi azaltır. Antidepresanlar, yüksek derecede delik fobisi olan kişilere önerilir ve bu ilaçlar doktor kontrolü altında bırakılmalıdır. Sakinleştirici ilaçlar ise sadece delik fobisi olan kişilere değil, farklı türlerde fobi sonucu oluşan durumların kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Ancak, sakinleştiricilerin yan etkileri dikkate alınmalı ve dikkatli kullanılmalıdır.

Delik fobisi, yaşam kalitesini etkileyen bir rahatsızlık olmasına rağmen, uygun tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir. Kişiler, profesyonel yardım alarak korku ve kaygılarını yönetebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sahir

22 Nisan 2024 Pazartesi

Merhaba, çok değişik bir durum ve bezen sinir bozucu olabiliyor. Ciddi anlamda delik delik olan şeylere kafayı fena takmış insanlar var.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sahir,

Gerçekten ilginç bir durumdan bahsediyorsun. Triyofobi olarak adlandırılan bu durum, bazı insanlar için oldukça rahatsız edici olabiliyor. Herkesin farklı korkuları ve hassasiyetleri olduğunu unutmamak gerek. Anlayışlı olmak en iyisi.

2. Cevap
cevap

Tuğsan

Merhaba, bu yazıyı okuduktan sonra kendimi sorgulamaya başladım sanırım bende de bu belittiler var. Ancak ben sadece delikli yapılarda değil bir sürü bir araya gelmiş kabarcıkları gördüğümde de aynı durumları hissediyorum. Aynı hastalık mı bilmiyorum tabi.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İlaç Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

İlaç Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

Kuş Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

Kuş Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

Sosyal Fobi İlaçları Nelerdir?

Sosyal Fobi İlaçları Nelerdir?

Fobi Nedir?

Fobi Nedir?

Fobi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Fobi Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi