Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?
09 Temmuz 2024

Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?

Sosyal Fobi Nasıl Yenilir

Sosyal fobi, kişilerin psikolojik olarak kalabalık ortamlarda yaşadığı konuşma veya duygusal problemlerin bütününü oluşturur. Herkes için bu sorunların altında farklı nedenler yer alır. Kimisi doğuştan sosyal fobiye sahip olurken, kimisi yaşadığı olaylara karşılık sonradan bu problemi geliştirir. Sosyal fobi problemi yaşayan kişiler kalabalık ortamlara girmeye korkar, konuşurken sesi titrer, utangaçlık yaşar hatta kimilerinin elleri ve ayakları titremeye başlar. Bazen heyecan ve panik duyguları da bunlarla birlikte yaşanır.

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal fobi, kişinin sosyal ortamlarda yaşadığı aşırı endişe ve korku durumudur. Bu durum, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir ve sosyal etkileşimlerden kaçınmasına neden olabilir. Sosyal fobi, bireylerin sosyal yeteneklerini ve özgüvenlerini zedeler.


Sosyal fobi nasıl yenilir diye çözüm arayan birçok kişi için bunun üzerine yazılmış piyasada birçok kitap vardır. Birçok internet sitesi ve psikoloji kitapları bu konulara uzun uzun yer vermiştir. Ancak sadece okumak veya araştırmak, bu problemi yenmek için yeterli olmayabilir. Psikolojik tedavi görmek isteyen kişiler için de ilerleme görülse de, kişi zihninde bir şeyi halledemediği sürece aynı problemler kendini tekrarlar.

Aslında sosyal fobi nasıl yenilir diye düşündüğünüzde ilk cevap kişinin kendi psikolojisinde yer almaktadır. Kişi bunun için çaba göstermeli ve kendini iyi analiz etmelidir. Önce hangi sorunları yaşadığını tespit etmeli, gerekli araştırmaları yaptıktan sonra bunları uygulamalıdır. Aşırı kalabalık ortamlardan bu fobiye bağlı kaçmak zamanla kişiyi daha kötü durumlara sokabilir. Sadece yetişkinler için değil, uzun süre çocukların, özellikle ergenlik dönemine giren çocukların yaşadığı bir sorundur. Halledilmeyen bu fobi, çocuğun bu şekilde yetişmesine yol açarak ileride uzun süreli başarısızlıklara yol açar. Yetişkin ya da çocuk fark etmeksizin bu problem halledilmeli ve kişi bir şekilde sosyalleşmeye doğru ilerleme göstermelidir. Hiç işin içinden çıkılmayacak durumlarda psikolojik destekler alınabilir. Ayrıca sosyal fobinin altında yatan en önemli problemin özgüven eksikliği olduğu bilinmelidir. Özgüven duygusu eksik olan kişiler, hiçbir şekilde bu sorunu kolayca aşamazlar.

Sosyal Fobiyi Yenmek İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Tanımadığınız insanlarla sohbet etmekten çekinmeyin.
  • Kendinize sürekli sosyal aktiviteler bularak zamanınızı bunlara bol bol harcayın. Spor, sinema veya tiyatro gibi kalabalık ortamlarda yavaş yavaş bulunarak kendinizi ilerletmeye çalışın. Bunu yaparken yanınızda illaki birilerinin olmasını şart koşmayın.
  • Tek başınıza işler yapmaya korkmayın ve başaracağınıza inanın. Başaramadığınız bir işe karşılık pes etme ya da tekrarlamaktan kaçma duygusuna kapılmayın.
  • Kendinizi sevin ve kendinizi mutlu edecek şeyler yapın. Vücudunuza ve kıyafetlerinize özen gösterin.
  • Konuşmaktan ve kötü dahi olsa fikrinizi söylemekten kaçınmayın.
  • Konuşma bozukluğu yaşıyorsanız diksiyonunuzu düzeltecek kitaplara ve kurslara yönelin. Her soruyu araştırıp cevabını bulun.
  • Tanımadığınız insanlara selam verin!
  • İnsanlara yardım etmeyi ve onlarla daha çok zaman geçirmeyi alışkanlık haline getirin.
  • Hiç yapmadığınız işleri yaparak cesaretinizi arttırın.
  • Bu konuda en büyük destek sağlayacak çözüme sahip olarak mutlaka bir sevgili edinmeyi deneyin. Karşı cinse karşı korkak yaklaşmadan iyi paylaşımlarda bulunun. Şunu bilin ki özgüvene sahip kişiler karşı cinsi her zaman etkiler. Kendinizden ödün vermemeye özen gösterin.
  • Kendi paranızı kendiniz kazanmaya deneyin. Bu oldukça faydalı olacaktır.

Sosyal fobi, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ciddi bir durumdur. Ancak, doğru stratejilerle ve kararlı bir tutumla bu fobi yenilebilir. Kendi üzerine düşeni yapmak, gerektiğinde profesyonel yardım almak ve sosyal becerileri geliştirmek, sosyal fobiyi yenme sürecinde önemli adımlardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni