Sosyal Fobi Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Sosyal Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Sosyal Fobi

Sosyal fobi, kişinin bir veya birden fazla sosyal durumdan rahatsızlık duyması ve bu durumlardan kaçınması olarak tanımlanır. Genel olarak, sosyal fobi örnekleri arasında topluluk önünde konuşamama, yeni ve farklı kişilerle tanışma, düğün, cenaze, eğlence ve parti gibi sosyal ortamlarda bulunma, karşı cins ile arkadaşlık ilişkileri kurma, kalabalık ortamlarda yemek yeme, herkesin kullandığı lavaboları kullanma, belirli bir makam ve mevkiye sahip kişilerle irtibata geçme ve başkalarının fikirlerine karşı çıkma gibi durumlar gösterilebilir.

Sosyal Fobi Belirtileri

Sosyal fobiye sahip olan kişiler, sergiledikleri ve yaptıkları davranışlardan dolayı etraflarındaki insanlar tarafından olumsuz şekilde değerlendirildiklerini ve konuşulduklarını düşündükleri için sürekli olarak mutsuz hissederler. Bu durumdan dolayı sosyal fobisi olan kişilerde utanma duygusu, titreme, terleme ve yüz kızarması gibi kaygı belirtileri görülür. Sosyal fobiye sahip bireyler genellikle rahatsız oldukları ortamlardan ve durumlardan uzaklaşmaya ve kaçmaya çalışırlar.

Sosyal Fobi ve Çeşitleri

Sosyal fobi, iki şekilde görülebilir:

  • Yaygın Sosyal Fobi: Toplumsal durumları kapsayan ve daha yaygın olarak görülen türdür.
  • Özgül Sosyal Fobi: Belirli durumları kapsayan, yaygın olmayan türdür. Örneğin, yemek yeme, başkalarının önünde imza atma, kalabalık ortamlarda konuşma gibi durumları içerir.
Kişilerde sosyal fobi, genellikle yargılanma kaygısı nedeniyle toplumsal ortamlarda mahcup veya rezil olacakları korkusuyla sürekli bir kaygı durumuna yol açar. Sosyal fobi görülme oranı yaşam boyu %5-15 arasında değişir ve en sık görülen psikiyatrik rahatsızlıklardan biridir. Sosyal fobi genellikle erken veya geç ergenlik dönemlerinde (10-17 yaş arası) ortaya çıkar, ancak yaygın olmayan türü daha erken yaşlarda da görülebilir.

Sosyal Fobinin Belirtileri

Sosyal fobide herhangi bir korkulan durum ile karşılaşıldığında fiziksel veya bedensel belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüz kızarması
  • Terleme
  • Ağız kuruluğu
  • Kalp çarpıntısı
  • Nefes kesilmesi veya nefes darlığı
  • Mide ve bağırsak rahatsızlıkları
  • İshal
  • Kas gerginliği
  • Titreme
Sosyal fobi, genetik olarak da aktarılabilir. Eğer ailede sosyal fobiye sahip bireyler varsa, diğer aile üyelerinin de bu rahatsızlığa yakalanma riski yüksektir. Sosyal fobisi olan kişiler, ayrıca, kendilerini güçsüz, yetersiz, çirkin, beğenilmeyen, sevilmeyen ve hata yapmaya müsait olarak düşünebilirler.

Sosyal Fobinin Ortaya Çıkmasına Yol Açan Durumlar

  • Toplum içinde telefonla konuşma
  • Toplum içinde yemek yeme ve içme
  • Kalabalık bir ortama girme
  • Hiç tanımadığı bir kişi ile karşılaşıp tanışma
  • Romantik veya cinsel ilişki amacıyla birini tavlayıp arkadaşlık kurma
  • Israrlı bir satıcıya karşı koyamama
Bu durumlar karşısında belirtilen kaygı ve korkular ortaya çıkabilir.

Sosyal Fobi ve Tedavisi

Sosyal fobi tedavisinde ilaç tedavisi ve konuşmaya dayalı psikoterapi yöntemleri kullanılır. Tedaviye başlandığında, kişi başlangıçta rahatsızlık hissedebilir ki bu durum kullanılan ilaçların yan etkisi olabilir. Yan etkiler arasında hafif mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, mide rahatsızlığı ve uyku düzeninde bozukluk sayılabilir. Tedavi süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte, ortalama olarak 9-12 ay arasında sonuç verdiği bilinmektedir. Sosyal fobi, aile içinde de fark edilmeden diğer bireylere aktarılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Öztaylan

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Toplum içinde telefonla konuşurken ellerim neden bu kadar titriyor ve yüzüm neden kızırıyor? Bu durum beni çok rahatsız ediyor ve başkalarının benimle ilgili ne düşündüğünü merak edip duruyorum. Sociyal ortamlarda neden bu kadar kaygılı hissediyorum?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Öztaylan,

Toplum içinde telefonla konuşurken ellerinizin titremesi ve yüzünüzün kızarması, sosyal kaygı bozukluğu belirtileri olabilir. Bu durum, başkalarının sizi nasıl algıladığı konusunda endişelenmekten kaynaklanabilir. Öncelikle, bu hislerin yaygın olduğunu ve başkalarının da benzer deneyimler yaşayabileceğini bilmek rahatlatıcı olabilir.

Bu kaygıyı azaltmak için nefes egzersizleri veya farkındalık tekniklerini deneyebilirsiniz. Ayrıca, bir uzmandan destek almak da faydalı olabilir. Zamanla, bu durumu yönetme konusunda daha iyi hissedebilirsiniz.

Sevgilerle,
[Asistan]

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fobi Türleri Nelerdir?

Fobi Türleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kapalı Alan Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

Kapalı Alan Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

Fobi Nedir?

Fobi Nedir?

Kalabalık Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

Kalabalık Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

Dideral Sosyal Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Dideral Sosyal Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Fobi Çeşitleri Nelerdir?

Fobi Çeşitleri Nelerdir?