Çocuklarda Sosyal Fobi Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Çocuklarda Sosyal Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Sosyal Fobi

Çocuklarda sosyal fobi, günümüzde birçok insanın yaşadığı sosyal fobi probleminin erken yaşlarda ortaya çıkması durumudur. Bu durum, çocukların okul hayatında sıkılgan hareketler sergilemesi, çevresiyle bağlantı kurmaktan kaçınması, hırçın davranışlar göstermesi ve aşırı aile baskısı altında olması gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Diğer bir deyişle, utanılacak bir duruma düşmekten, onaylanmayacak davranışlarda bulunmaktan veya alay edilmekten korkma durumu olarak tanımlanabilir.

Sosyal fobi genellikle 14 ile 25 yaşları arasında yaygın olmakla beraber, çocukluk döneminde de sıkça görülmektedir. Bu durum erken yaşlarda teşhis edilip tedavi edilmezse, ilerleyen yaşlarda da devam edebilir. Çocuklar, çekingen ve utangaç bir yapıya sahip oldukları için söyleyecekleri veya yapacakları herhangi bir şeyin onları diğer insanların gözünde utanılacak bir duruma sokmasından korkarlar veya insanlar arasında nasıl hareket edeceklerini bilemezler. Ayrıca, başkalarının kendilerinden üstün olduğunu kabul ederler.

Sosyal Fobinin Fiziksel Belirtileri

Çocuklarda sosyal fobi, ani ateş basması, aşırı terleme, kekeleme, titreme, konuşma zorluğu, bulantı ve mide rahatsızlıkları gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtiler, çocuklar bu durumlardan korktukça daha da belirgin hale gelir. Bu sebeple, erken yaşlarda teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.

Çocuklarda Sosyal Fobi Belirtileri

  • Sınıfta yüksek sesle okuyamamak
  • Yapılan herhangi bir tartışmaya katılamamak
  • Parmak kaldırıp söz alamamak
  • Yetişkinlerle fazla sohbet edememek
  • Bir sohbeti kendiliğinden başlatamamak
  • Bir restoranda kendi başına bir şey sipariş verememek
  • Davet edildikleri arkadaş partilerine ya da doğum günlerine gidememek
  • Haklı oldukları durumlarda savunma yapamamak ve kendini ifade edememek

Yukarıda belirtilen konularda sıkıntı yaşayan çocuklar, bu tür durumlardan kaçınma eğiliminde olabilirler. Dikkatin sosyal fobi yaşayan çocuklara çevrildiği hemen her ortamda rahatsız olup tepki gösterebilirler. Sosyal fobi hastalığını yenmek için öğretmenlere büyük bir görev düşmektedir. Bu hastalığı yaşayan çocukları cesaretlendirici sınıf çalışmalarına dahil edebilirler. Okul içindeki sosyal etkinliklerde, çocuklara öncelikle başarması kolay hedefler koyarak çalışmalarına katılmalarını sağlayabilirler.

Öğretmenlerin diğer bir önemli görevi ise, sosyal fobi yaşayan çocuğun sınıf içerisindeki ortamda fiziksel veya sözlü tehditlere maruz kalmamasını sağlamaktır. Sınıfta sunum yaparken veya konu hakkında fikrini beyan ederken yoğun kaygı yaşayan çocuklar için, bu durumu sakinleştirmek ve alay edilme ihtimalini ortadan kaldırmak gereklidir. Yaşı daha küçük olan çocuklar için, öğretmenlerin sınıfta utangaçlık ve çekingenlikle ilgili hikayelere yer vermesi faydalı olabilir. Çocuğun karşılaştığı problemleri başka bir açıdan incelemek, yardımcı olmak, çok yönlü düşünceye teşvik etmek ve bunları uygulamaya koymaları için onlara zaman tanımak önemlidir.

Erken Teşhis ve Tedavi

Çocuklarda sosyal fobinin erken teşhisi ve tedavisi, ilerleyen yaşlarda daha ciddi sorunların önüne geçebilir. Bu süreçte ailelere ve eğitimcilere büyük görev düşmektedir. Çocuğun özgüvenini artırıcı, sosyal becerilerini geliştirmeye yönelik aktiviteler ve destekleyici terapiler, sosyal fobi belirtilerinin azaltılmasında etkili olabilir.

Aile ve Eğitimcilerin Rolü

Aileler ve eğitimciler, çocukların sosyal fobi ile başa çıkabilmeleri için onların yanında olmalı ve desteklemelidir. Çocuğun yaşadığı korkuları ve kaygıları anlamaya çalışmak ve onları cesaretlendirmek, önemli adımlardan biridir. Çocuğun sosyal becerilerini geliştirecek aktiviteler ve terapilerle desteklemek, sosyal fobi belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir. Eğitimciler, sınıf ortamında bu çocuklara özel ilgi göstererek onların kaygılarını azaltabilir ve sosyal ortamlarda daha rahat hissetmelerini sağlayabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ünüvar

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Sosyal fobi yaşayan bir çocuğun ebeveyni olarak, okuldaki öğretmenlerle nasıl bir iletişim kurmalıyım ve bu süreçte onlardan ne tür destekler beklemeliyim? Çocuğumun yaşadığı kaygıları azaltmak için ne tür etkinlikler ve çalışmalar önerirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Ünüvar,

Sosyal fobi yaşayan bir çocuğun ebeveyni olarak, öncelikle öğretmenlerle açık ve yapıcı bir iletişim kurmanız çok önemlidir. Öğretmenlere çocuğunuzun yaşadığı sorunları ve bu sorunların onun okul yaşamını nasıl etkilediğiyle ilgili ayrıntılı bilgi vermeniz faydalı olacaktır. Bu sayede öğretmenler, çocuğunuzun ihtiyacı olan desteği daha iyi anlar ve uygun yardımı sağlayabilirler.

Öğretmenlerden bekleyebileceğiniz destekler şunlar olabilir:
1. Çocuğunuza karşı daha anlayışlı ve sabırlı olmaları,
2. Grup çalışmalarında ve sınıf içi etkinliklerde çocuğunuza uygun roller verilmesi,
3. Çocuğunuzun sosyal kaygısını azaltmak için birebir iletişim fırsatları oluşturulması,
4. Öğretmenlerin, çocuğunuzun başarılı olduğu alanları vurgulayarak onun kendine olan güvenini artırması.

Evde yapabileceğiniz etkinlikler ve çalışmalar ise şunlar olabilir:
1. Çocuğunuzla sosyal becerileri geliştirmeye yönelik rol yapma oyunları oynayabilirsiniz.
2. Ona başarabileceği küçük sosyal görevler vererek, her başarısında motive edici ödüller verebilirsiniz.
3. Çocuğunuzun sevdiği bir hobi veya spor dalına yönlendirerek sosyal ortamlarda daha rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz.
4. Profesyonel bir destek almak için bir çocuk psikoloğuna başvurabilirsiniz.

Sevgiler, Ünüvar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fobi Nedir?

Fobi Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yalnızlık Korkusu Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Yalnızlık Korkusu Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Karanlık Korkusu Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Karanlık Korkusu Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?

Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?

Kuş Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

Kuş Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

Fobi Çeşitleri Nelerdir?

Fobi Çeşitleri Nelerdir?