{ "title": "Sosyal Fobi", "image": "https://www.fobi.gen.tr/images/Sosyal-Fobi-17837.jpg", "date": "20.01.2024 14:03:05", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Sosyal Fobi, Kişinin bir veya birden fazla sosyal olan durumlardan rahatsızlık duyması ve bu olaylardan kaçınması olarak ifade edilir. Genel olarak kişilerde görülen sosyal fobi örnekleri topluluk önünde konuşamama, yeni ve farklı kişilikler ile tanışma, sosyal ortamlar olarak adlandırdığımız düğün ortamları, cenaze ortamları, eğlence ve parti mekanları, karşı cins ile olan arkadaşlık ilişkilerini yönelme, kalabalık olan ortamda yemek yeme, herkesin kullandığı lavaboları kullanma, belirli bir makam ve mevki olan kişilerle irtibata geçme ve son olarak ise başkalarının fikirlerine karşı çıkarak fikir beyan etme olarak beyan edilir.

Sosyal fobiye sahip olan kişiler sergilediği ve yaptığı davranışlardan dolayı etrafında bulunan insanlar tarafından hep olumsuz olarak irdelediklerini ve konuştuklarını düşündükleri için hep kendisini mutsuz eden kişiliklerdir. Bu olaylardan dolayı sosyal fobisi olan kişilerde hep bir utanma duygusu, titreme, terleme ve yüz kızarmak gibi kaygı belirtileri taşıdığı için etrafında bulunan kişiler tarafından fark edildiğini düşünür. Sosyal fobiye sahip olan kişiler genellikle rahatsız oldukları ortamdan ve durumlardan uzaklaşmaya ve kaçmaya çalışmaktadırlar.

Sosyal Fobi ve Çeşitleri

Kişilerde sosyal fobi iki şekilde görülmektedir. Birincisi kişilerde yaygın olarak gözüken toplumsal durumları kapsayan fobi çeşididir. Diğer ise çok yaygın olmayan sadece bazı durumları kapsayan örneğin yemek yemek, başkalarının önünde imza atmak, kalabalık ortamda konuşma yapmak gibi durumları kapsar. Sosyal fobi sahibi olan kişi başkaları tarafından yargılanma kaygısını taşıdığı için sürekli olarak toplumsal ortamlarda mahcup veya rezil olacağını düşünerek sürekli korku olduğu ve kaygı bozukluğunun gördüğü rahatsızlıktır. Sosyal fobi görülme oranı kişilerde yaşam boyu olarak otalama olarak oran %5-15 arasında belirlenmiştir. Toplumda en sık görülen psikiyatri rahatsızlık olarak ifade edilir. Sosyal fobi rahatsızlığı yaş olarak erken veya geç ergenlik dönemleri arasında görülür. Bu yaş aralığı 10 ile 17 yaş aralığı olarak söylenir. Fakat bu aralık yaygın olmayan sosyal fobi olarak bilinir. Yaygın olan tipi ise daha erken yaşlarda görülebilir.

Sosyal Fobinin Belirtileri Nelerdir?

Sosyal fobi de herhangi bir korkulan durum ile karşılaşıldığı zaman fiziksel veya bedensel olarak ortaya çıkan belirtiler olmaktadır. Bu belirtiler yüz kızarması, terleme, ağız kuruluğu, kalp çarpıntısı, nefes kesilmesi, nefes darlığı, mide ve bağırsak sistemi rahatsızlığı, ishal, kas gerginliği ve titreme gibi belirtiler olarak bilinir. Sosyal fobi de kişilerde oluşumu az da olsa kalıtsal olarak aktarılması ile ortaya çıkmasıdır. Eğer akrabalar arasında sosyal fobi rahatsızlığı var ise diğer kişilerinde bu hastalığa yakalanma riski oldukça yüksek ihtimal olarak ifade edilir. Sosyal fobisi olan kişiler ayrıca bu belirtilerin yanı sıra farklı düşünceler içerisini de girmektedirler. Bu düşünceler arasında beyinde kurdukları cümleler ise kendisinin güçsüz, yetersiz, çirkin, beğenilmeyen, sevilmeyen ve hiçbir şekilde kendisine hata yapmaya kabullenemeyen düşünceler içerisine dalmaktadır. Tüm bu sosyal fobi belirtilerinin ortaya çıkmasından belirlenen sosyal durumlar ve ortamlara örnek gösterilecek olursa, toplum içerisinde telefonla konuşma, toplum içinde yemek yeme ve içme, birilerinin oturduğu kalabalık ortama girme, hiç tanımadığı bir kişi ile karşılaşıp tanışmak, romantik ve cinsel ilişki amacı ile birini tavlayıp arkadaşlık edinmek, ısrarlı bir satıcıya karşı koyamama gibi olaylar karşısında belirtilen belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Sosyal Fobi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sosyal fobisi olan kişiler tedavi olarak ilaç tedavisi ile konuşmaya dayalı olan psikoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Tedaviye başlandığı zamanlarda ilk zamanlarda kişi oldukça kendisini rahatsız edebilir. Bu rahatsızlık kullandığı ilaçların yan etkisi olarak ifade edilir. Yan etki olarak hafif mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, midede huzursuzluk ve uyku düzeninde bozukluk gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Tedavi süresi kişiden kişiye değişmektedir. Fakat ortalama olarak 9 ile 12 ay arasında sonuç verdiği bilinir. Sosyal fobi aile arasına da bir kişide bulunduğu zaman fark edilmeden evdeki diğer bireylere de aksetmiş olabilir.
" } ] }