{ "title": "Sosyal Fobi İlaçları", "image": "https://www.fobi.gen.tr/images/Sosyal-Fobi-Ilaclari-31589.jpg", "date": "20.01.2024 06:45:24", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Sosyal Fobi İlaçları; sosyal fobi denilen korkunun temelinde hasta bireyin toplum içinden kaçması, yalnız kalma isteği, karşı cinsle iletişime geçememe, insan ilişkilerinden yoksun, utanma, yüz kızarma gibi faktörlerden kaynaklıdır. Bu tür sosyal fobisi olan insanların bilinç altına yerleşmiş bir mantıksız korku söz konusudur. Genellikle sosyal fobisi olan kişilerde anormal davranışlar sergilemektedir. Tüm bu anormal davranışların düzeltilmesinde ve hastanın bilinç altına yerleşen kokunun giderilmesi amaçlı sosyal fobi ilaçları kullanılmalıdır. Sosyal fobi ilaçları piyasada birçok ticari isim altında satılan ve genellikle birkaç çeşit etken maddelerin ilaçlarıdır.

Sosyal fobi ilaçları
Sosyal fobi ilaçları 4 önemli etken maddeden oluşmaktadır. Bu etken maddeler vücutta birtakım kimyasal ve fiziksel olayları engelleyerek, sosyal fobinin bilinç altında bastırılmış korkunun düzeltilmesinde görev alırlar. Sosyal fobi ilaçlarından Beta blokerler kullanımı özellikle performans anksiyetesin de etkilidir. Bazı durumlarda beta blokerler anksiyetenin fizyolojik belirtilerin giderilmesinde dolaylı olarak kullanılmaktadır.

Beta bloker ilaç türleri; Beta blokerler olarak sosyal fobi ilaçları prapronolol, aterolal, metaprolal, nadolal türü ilaçlardır. Bu ilaçlar özellikle performans anksiyetesinin oluşturduğu fizyolojik olayların engellenmesi için kullanılır. Bu ilaçlar, anksiyete oluşturacak ortama girmeden yarım saat önce alınacak tek toz hali 10-40 mg prapronolol, 50 mg aterolal ya da metaprolal, 40 mg nadolal alınır. Bu şekilde sosyal fobi ilacı almak 4-6 saat arasında bir etki süresi yaratır.

Benzodiazepin türü ilaçlar; Sosyal fobi ilaçlarından benzodiazepin türevi ilaçlardan en çok kullanılan ve etkinliği en iyi olan ilaçlar klonozepam ve alprozolam'dır. Bu iki ilaç yüksek potansiyelli benzodiazepin ilaçlarıdır. Uzun süreli tedavi gerekliliği ve bağımlılık durumlarından dolayı bu iki tür ilacın kullanım alanı sınırlıdır. Sosyal fobi tedavilerinde ise bu iki ilacın alım dozu 5 mg olarak verilir.

MAOI (Monoamino Oksidaz İnhibitörleri) türü ilaçlar; Sosyal fobi ilaçları arasında yaygın kullanılan MAOI türevi ilaçlar genelleşmiş sosyal fobi tedavisinde tercih edilmektedir. MAOI türevi en bilinen ilaçlar fanelzin, maklobemid isimli ilaçlarıdır. Fanelzin türevi ilaç genellikle plasebo kontrollü çalışmalarda denenmiş ve etkinliği kanıtlanmıştır. Bu ilaçların kullanımında birtakım yan etkileri mevcut olup, ilaç kullanacak hastanın tiaminden eksik besinler ile beslenmesi gerekmektedir. Aşırı tiamin içeren besinlerden bazıları peynir, muz, salam, soya fasulyesi, et, balık gibi yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerle beraberinde MAOI ilaçları kullanmak ise öldürücü yüksek tansiyona neden olur.

SSRI (Selektif Seratonin geri Ahm İnhibitörleri) türevi ilaçlar; bu tür ilaçlar son yıllarda sosyal fobi hastalarında denenmiştir. Bu ilaçlar Fluoksetinle DSM-III-R ölçütlerine dayanarak 20 mg doz denemesi yapılarak, sosyal anksiyete ve fobik kaçma olgularının tedavisinde kullanılmıştır. Çalışmalar devam etmekle beraberinde bazı hastalarda olumlu sonuçlar alınmıştır.
" } ] }