{ "title": "Özgül Fobi", "image": "https://www.fobi.gen.tr/images/Ozgul-Fobi-21548.jpg", "date": "20.01.2024 12:21:13", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Özgül fobi, özgül fobi alenen görülmekte olan nesne ve hallerden belirgin bir şekilde sürekli ve manasız korkulardır. Kişinin başına gelmiş olan bir kazada hayatının sonraki dönemlerinde özgül fobisi oluşmasına neden olabilmektedir. Fobinin bulunduğu nesne ile karşı karşıya gelindiği zaman kişi kendi kontrolünü kaybeder, paniğe kapılır ve bayılabilir. Kişi fobisi olan nesne ile karşı karşıya geldiğinde genellikle nesneden kaçarak uzaklaşma eğilimi gösterir. Uzmanların hastaya özgül fobi teşhisi koyabilmesi için hastada gözle görülebilir bir şekilde sıkıntı meydana gelmesi, mesleğinin gereklerini yerini getirememesi ya da hastanın toplumsal hareketlerini bozacak şekilde bir şiddete gereksinim vardır.

Özgül fobi çeşitleri
Durumsal tip özgül fobi genel olarak çocuklarda ve gençlerde görülmektedir. Durumsal tip genel olarak kişide tünellerde, toplu taşıma araçlarında, asansöre binildiğinde, uçak ile seyahat edildiğinde, köprülerden geçerken ve araba kullanımı esnasında ortaya çıkmaktadır. Doğal çevre tip özgül fobi yükseltinin fazla olduğu yerlerde, su kenarlarında ve fırtınalı havalarda kendisini gösterir. Kan, yara ve enjeksiyon gibi tıbbi olaylar kişinin korkmasına yol açarak bayılmasına sebep olabilmektedir. Hayvan tip özgül fobi genel olarak çocukluk yaşlarında başlayan hayvan gördüğünde ortaya çıkan korkma duygusudur. Diğer tipler arasında nefes alamama, mide bulantısı ve kusma ile hastalık ortaya çıkması, gürültü ve yüksek ses ile çocukların masallarda anlatılan karakterlerden korkması gösterilebilir.

Özgül fobi neden olur?
Fobi sahibi olan kişiler tehlike ile karşı karşıya kaldıklarında durumu olduğundan daha abartılı hale getirerek korkuyu daha yoğun ve daha ağır yaşarlar. Özgül fobinin tedavi edilmesi için uzmanlar tarafından en çok kullanılan yöntem yüzleştirme yöntemidir. Korkuya neden olan nesne ya da durumun gerçekte sanıldığı kadar tehlikeli olmadığı kişiye gösterilmeye çalışılmaktadır. Hastalar nesne ile bir anda yüzleştirilmezler. Yüzleştirme kademeli olarak hafif şiddetten ağır şiddetli olana doğru ilerler. Özgül fobi nedeniyle depresyon ve panik ataklar görülen hastalarda uzmanlar ilaç tedavisine başvurabilmektedir. Bu ilaç tedavisi sürecinde genellikle anti depresan ilaçlar ile tedavi uygulanır.
" } ] }