{ "title": "Okul Fobisi", "image": "https://www.fobi.gen.tr/images/Okul-Fobisi-51386.jpg", "date": "19.01.2024 07:15:42", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Okul Fobisi; okul çağına gelen bir çocukta şekillenen okul fobisi, genellikle çocuğun yaşadığı sosyal çevre, yaşadığı sıkıntılar, huzursuzluklar gibi nedenlerden kaynaklıdır. Okul fobisinin tanımlanabilmesi için çocuğun okuldaki yaşıtlarından farklı anormal tepkiler göstermesi gerekmektedir. Her çocukta oluşabilecek sıkılma, ağlama, huzursuzluk gibi davranışlar okul fobisi olarak tanımlanmaz. Okul fobisinin görüldüğü yaş gurubu genellikle 5-6 aralığıdır. Bu yaşlardaki çocukların okula başlama dönemlerinde bazı sıkıntılar sıklıkla gerçekleşir. Bu dönemin atlatılmasında çocuğa destek olunmalı, çocuğu okula teşvik edici şeyler yapılmalıdır. Aksi taktirde bu dönemde bilinç altına yerleşen korkunun şiddetlenmesi ile okul fobisi ortaya çıkar. Bu durumun geri düzeltilmesi ise uzun zamanlar alır ve çocuk eğitiminden geri kalabilir.

Okul fobisi neden olur?
Okul fobisine neden olan saydığımız bu durumlar, çocuğun bilinç altına yerleşerek mantıksız bir düşünce haline gelmektedir. Çocuğun okula karşı bir korkusu, isteksizliği başlar. Bu durumun ortaya çıkmasında genellikle çocuklarda sessiz seyreder, içine kapanıklık ile devam eder ve daha sonra anormal davranışlara dönüşür. Bu dönemdeki çocukların iyi takip edilmesi gerekmekte, çocuklarla ilgilenilmeli, çocuğun öz güvenini yerine getirici ve destekleyici şeyler yapılmalıdır.

Okul fobisi olan çocuklarda görülen semptomlar
Okul fobisi semptomları hafiften şiddetliye doğru bir seyir halinde ilerlemektedir. Bu durumların şekillenmesinde anne ve babaların çocuğu iyi gözlemlemeli. Çocuğun şımarıklık durumunu, hırçınlığını, yaramazlık yapmasını kesinlikle yadırganmamalı ve bu dönemde sakin bir tavır içerisinde olunmalıdır. Çocukla ilgilenilmeli, okulu sevdirmeye yönelik davranışlar sergilenmelidir. Okul fobisinin önüne geçilmesinde genellikle uzmanlar ana sınıfı eğitimin alınması gerektiğini söylemektedirler. Ana sınıfı ortamında oyun oynamak, eğlenceli vakit geçirmek gibi birtakım sosyal aktiviteler, çocuğun okula karşı ön yargısını kırmaktadır. Okulu sevdirilmesinde, okul fobisinin oluşumunun önüne geçilmesinde, çocuğun ön yargısının kırılmasında ana sınıfı çok faydalı olur. Aşırı derecede okul fobisi olan öğrencilerin ise psikolojik olarak destek alması önem arz eder.
" } ] }