{ "title": "Kedi Fobisi", "image": "https://www.fobi.gen.tr/images/Kedi-Fobisi-62958.jpg", "date": "19.01.2024 13:43:50", "author": "Vildan Güneş", "article": [ { "article": "
Kedi fobisi, diğer birçok fobinin yalnızca bir tanesidir. İnsanlar yaşadıkları olaylardan ya da küçük yaşta öğrendiği birçok konudan dolayı, farklı farklı korku duygularına kapılırlar. Fobi, daha hiçbir olumsuz hareket oluşmadan onu kafada kurarak korku duygusunu geliştirmektir. Kedi kokusuyla, kedi fobisi birbirinden farklıdır. Fobilerin mantıklı nedenleri yoktur. Fakat korkunun vardır, çünkü bir olay yaşamıştır. Fobide bu duyguyu açıklamak zordur. Kedi fobisi genellikle kadınlarda çok görülmektedir. Kedilerin insana yakın oluşu, yaklaşması bazı kişileri tedirgin etmektedir. Bazı kişiler gittikleri herhangi bir yerde, restoranda, parkta, kafede bir kedi gördüklerinde hemen yer değiştirirler. Ya bana sokulursa ya beni tırmalarsa ya kucağıma atlarsa gibi takıntılarla kafalarını karıştırırlar. Kedi fobisinin dışında köpek, böcek, örümcek, kuş, fare fobileri en çok rastlanan fobilerdir. Kedi fobisi yaşayan kişi, kediyle karşılaşınca korkudan ne yapacağını şaşırır, çarpıntı, titreme, soğuk terleme, ateş basması ve aşırı gerginlik hissi yaşamaya başlar ve bir an evvel oradan uzaklaşmak ister.

Kedi fobisi sorununun yöntemleri nelerdir?

Kedi fobisi yaşayanlar sokakta karşılaştıklarında çığlık atarlar, yüksek yerlere çıkmaya çalışırlar. Bu kişilerin bir kısmı kediden korktuğu kadar köpekten korkmayabilir. Hatta kediden korkup, evinde köpek besleyen insanlar mevcuttur. Diğer fobilerde olduğu gibi kedi fobisini aşmak için, çocuklara küçük yaşlarda öğreterek önüne geçilebilir. Birçok bakıcı, anne, baba, büyük anne, büyük baba çocuğa, aman kediyi elleme, kirlidir, tüyleri ağzına kaçar, bitlidir, pirelidir diye uzak tutmaya çalışırlar. Böylece çocukta yerleşen bilinçaltı korku duygusu gelişerek onu rahatsız eder. Kedi fobisi günümüzde EMDR yöntemiyle kolaylıkla ve kısa zamanda atlatılmaktadır. Bu yöntem kişinin kedi karşısında yapığı davranışları, duygu ve düşüncelerini tespit eder. Bu şekilde hangi travmatik yaşantıların bu fobiye yol açtığı bulunur. Daha sonra kediye karşı duyarsız kalma çalışmaları yapılarak devam eder. Kişide kedi tırmalama korkusu ağır basıyorsa bu daha kısa bir sürede tedavi edilir. Daha farklı sorunlar varsa biraz daha uzun sürebilir, fakat sonuçta kedi fobisinden kurtulmak mümkündür. Kedi fobisinden kurtulmanın diğer bir yolu da hipnozdur. Bilinçaltını hızlı bir şekilde değiştirmenin yolu olan hipnoz, özellikle fobi ve korkularda kullanılan en yaygın yöntemdir. Hipnozla düzenli duyarsızlaştırma terapisi ile etrafınızda kedilerin olduğu bir yerde daha rahat olmanıza yardımcı olacaktır. Kedi fobisi konusunda kesin tedaviye ulaşma başarı oranı çok yüksek olsa da gerekli olan seans sayısı ve kişinin algılaması, terapi modeline bağlı olarak farklı olacaktır.
" } ] }