{ "title": "Çocuklarda Sosyal Fobi", "image": "https://www.fobi.gen.tr/images/Cocuklarda-Sosyal-Fobi-98723.jpg", "date": "19.01.2024 00:44:59", "author": "mustafa gök", "article": [ { "article": "Çocuklarda sosyal fobi, bilindiği üzere günümüzde birçok insanın sorunu haline gelen sosyal fobi, küçük yaşlarda meydana gelebiliyor. Okul hayatında sıkılgan hareketler içeren, çevresi ile bağlantı kurmayı sevmeyen, hırçın ve aşırı aile baskısı yaşayan bireylerde sıklıkla rastlanan durumların başında gelmektedir. Diğer bir değişle utanç verici bir duruma düşmekten, onaylanmayacak herhangi bir davranışta bulunmaktan, alay edilmekten korkma durumuna çocuklarda sosyal fobi denilebilir. Genel olarak 14 ile 25 yaşları arasında yaygın olmakla beraber çocukluk yaşlarında da sıklıkla görüldüğü ve bunun ileri ki yaşlarda devam ettiği de bilinmektedir. Bunun gibi durumlar da gözle görülür bir şekilde çekingen ve utangaç ve sıkılgan bir yapıya sahip oldukları için söyleyecekleri veya yapacakları herhangi bir şeyin onları diğer başka kişilerin gözünde utanç verici bir duruma sokmasından korkarlar veya insanlar arasında nasıl hareket edeceklerini bilemezler. Diğer bir taraftan başkalarının kendisinden üstün olduğunu kabul ederler.

Çocuklarda sosyal fobi, birden meydana gelen ateş basması, aşırı derecede terleme, kekeleme, titreme ve diğer kaygı verici sinyaller konuşma zorluğu çekmek, bulantı ve mide rahatsızlıkları gibi belirtilerin ortaya çıkmasından korktukça bu belirtiler daha fazla gözle görülmeye başlar. Bu sebeplerden ötürü erken yaşlarda teşhis ve tedavi oldukça önemli bir yere sahiptir.

Çocuklarda sosyal fobi belirtileri nelerdir?
Yukarıda belirtildiği üzere bu tür konularda sıkıntı yaşayıp bu tür konulardan uzaklaşma durumu gösterirler. Bunların yanı sıra, dikkatin sosyal fobi yaşayan çocuklara çevrildiği hemen hemen her ortamda rahatsız olup her an tepki gösterebilirler. Çocuklarda sosyal fobi hastalığını yenmek için öğretmenlere büyük bir iş düşmektedir. Bu hastalığı yaşayan çocukların korktukları veya kaçındıkları davranışlarla ilgili cesaretlendirici sınıf çalışmalarına dahil edebilirler. Okul içerisindeki sosyal etkinlikler de öncelikle başarmasında kolay olacak hedefler koyarak çalışmalara katılabilirler. Bunun yanı sıra, öğretmenlere düşen diğer bir önemli görev ise sosyal fobi yaşayan çocuğun sınıf içerisindeki ortamda fiziksel veya sözlü tehditlere maruz kalmamasını önlemektir. Sınıfta sunum yapan veya konu hakkında fikri beyan etmesi istendiğinde bu durumdan dolayı yoğun kaygı yaşayan çocuk hasta için bu durumu sakinleştirmek ve alay edilebilecek bir konuma getirmemek gerekir. Yaşı daha ufak olan çocuk hastalar için öğretmenlerinin sınıfta yapması gereken diğer bir olay ise utangaçlık ve çekingenlik ile ilgili hikayelere sınıf içerinde yer vermesidir. Bu tür durumlarla karşılaşılmaması için çocuğun karşısına gelen problemleri başka bir açıdan incelenmesi ve yardımcı olunması, çok yönlü düşünceye teşvik edilmesi, onlara bunları uygulamaya koyabilmeleri için zaman verilmelidir.
" } ] }