{ "title": "Böcek Fobisi", "image": "https://www.fobi.gen.tr/images/Bocek-Fobisi-63253.jpg", "date": "21.01.2024 19:54:34", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Böcek fobisi, genellikle bilinç altına yatan bir tür mantıksız korkudan ibarettir. Bu korku nedeni genellikle çocukluk dönemlerinden itibaren süregelen bir korkudur. Böcek fobisi insanlarda çocukluk döneminde aniden böceğin karşısına çıkması ya da böceğin sokması, ısırması, kıyafetlerin içerisine girmesi gibi birtakım nedenlerden dolayı böcek fobisi ortaya çıkmıştır.

Böcek fobisi neden olur?
Böcek fobisi olan bireyler arasında derece olarak farklılıklar içermekte, bazı insanlarda fobi anksiyete, alerji, nefes darlığı, kalp çarpıntısı gibi birtakım fizyolojik olaylara neden olabilmektedir. Bu durum genellikle insan vücudunun böceği yabancı bir ajan olarak görmesi ve savunma haline geçme durumu olarak ifade edebiliriz.

Böcek fobisi belirtileri nelerdir?
Böcek fobisi belirtileri genellikle tiksinme, iğrenme ile başlamakla beraber bu durum nefes darlığı, kalp çarpıntısı, alerjik durumlara kadar gidebilmektedir. Bu durum çok kompleks bir durum olup, böcek fobisinin nedeni daha bilimsel açıklaması tam yapılamamıştır. Vücut immün sisteminin bir anda böcek görülmesinde tepki gösterebilmekte iken bu sistem böcek fobisi olmayan insanlarda ise tepki göstermemektedir. Böcek fobisi genellikle bireyin bilinç altında yatan bir bastırılmış bir düşünce olup, bu mantıksız düşüncenin bilinç altından çıkarılması gerekmektedir. Böcek fobisi tedavisinde de bu düşüncenin ortadan kaldırılması bireyin kararlılığına bağlıdır. Günümüzde böcek fobisi tedavilerine ilişkin birkaç yöntem mevcuttur.

Böcek fobisi tedavi yöntemleri nelerdir?
Böcek fobisi tedavisinde öncelikle bireyin tedavi süreci boyunca tedavi istikrarlığını korumalı, bu konuda uzmanın, hekimin süreç oyunca talimatlarını eksiksiz yerine getirmelidir. Böcek fobisinin atlatılmasında bu çok önemlidir aksi takdirde böcek fobisi daha ileri ki bir safha atlar. Böcek fobisi nedeni ile psikolojik sorunlar yaşan bireylerin mutlaka psikolojik destek alması, Uzman gerek gördüğü taktirde psikolojik ilaçlarda kullanılmalıdır. Bunların yanı sıra böceklere karşı ciddi alerjik reaksiyon gösteren bireylerin mutlaka medikal olarak antihistaminik türevi ilaçlar kullanması gerekmektedir. Kalp çarpıntısı, nefes darlığı gibi problemler yaşayan bireylerinde sakinleştirici, ritim düzenleyici ilaçlar kullanması gerekmektedir. Bir de ilaç kullanımlarının yanı sıra orta şiddetle böcek fobisi olan insanların terapi yöntemi ile ve korkuları ile yüzleşerek de böcek fobisinden kurtulabilirler.
" } ] }